Nicklas & Morten

Hooked: Yngste mand på trawleren er bare 17 år, men han fylder allerede harboørehabitten helt ud

25.8.2022
Photo: Destination Nordvestkysten

Næste generation fiskere er i fuld gang med at blive uddannet på Fiskeriskolen i Thyborøn. Bæredygtighed, miljø og overfiskeri er faste emner på skoleskemaet, og det gør, at de unge fiskere er i fin tråd med de tendenser, der præger resten af samfundet – og turismeudviklingen. 

Vi har mødt to unge fiskere, der er helt med på, at havmiljøet skal beskyttes – de vil nemlig gerne fiske resten af deres liv, for det er livet på hawet, der giver mening. De er ikke mere end 17 og 23 år, men de har i den grad saltvand i blodet. Morten Zacho, 17 år og Nichlas Møller, 23, viser hjemvant rundt på trawleren L154 Malle, der ligger til kaj i Thyborøn. Lige nu har de travlt med teorien på Fiskeriskolen få hundrede meter fra trawleren. Men de glæder sig begge til at komme i praktik og få hav under fødderne. For det er her, de har det allerbedst.

Nicklas & Morten

Photo:Destination Nordvestkysten

De er ikke mere end 17 og 23 år, men de har i den grad saltvand i blodet. Morten Zacho, 17 år og Nichlas Møller, 23, viser hjemvant rundt på trawleren L154 Malle, der ligger til kaj i Thyborøn. Lige nu har de travlt med teorien på Fiskeriskolen få hundrede meter fra trawleren. Men de glæder sig begge til at komme i praktik og få hav under fødderne. For det er her, de har det allerbedst.

Nicklas & Morten

Photo:Destination Nordvestkysten

Spiste julemad på dækket

Det er hårdt fysisk arbejde at være del af besætningen på en stor fiskekutter som Malle L153, der godt kan være undervejs i uger af gangen, men kammeratskabet, de faste rutiner og følelsen af ansvar kompenserer rigeligt.

Og så er det faktisk rigtigt godt at kunne bruge sin krop og mærke, at man laver noget, konstaterer Morten Zacho, der oprindeligt er fra Nordjylland, men har tabt sit hjerte til Thyborøn, Malle L153 og fiskerierhvervet.

”Jeg er sådan én med alt for meget krudt i røven, og det med at gå i skole er ikke det, jeg er vildest med, for jeg har det bedst, når jeg får lov at knokle på,” fortæller han.

Mødet med en tidligere fisker ændrede alt. Han lærte nemlig Morten at fiske hummer, og i første omgang kom han med ud på en garnbåd fra Thorup Strand i Jammerbugt.

”Kystfiskeri var bare ikke lige mig,” fortæller Morten, der for alvor fandt sit fisker-kald, da han blev del af besætningen på L154 Malle, der er Danmarks største trawler.

Nicklas & Morten

Photo:Destination Nordvestkysten

Her er han faldet godt til med ”verdens bedste skipper,” fortæller han.

”Når vi har rigtigt travlt, så kommer skipper ned og hjælper, og så står vi og hører musik og snakker,” fortæller Morten Zacho, der også mindes en helt særlig juleaften.

”Vi havde sindssygt travlt, og det endte med, at vi spiste julemad på dækket. Det var altså en særlig oplevelse,” smiler han.

Han trives også godt med det store ansvar, der følger med.

”Jeg har fået lov til meget allerede: Jeg har for eksempel skiftet oliefilter og bare fået masser af ansvar. Og så kan jeg bare godt lide strukturen. Når du trawler, så har du seks timer, hvor du bare ved, hvad du skal lave,” siger han.

Han indrømmer, at man ikke skal være alt for sart overfor lidt hårde ord. Erhvervet er ikke helt ufarligt, og det giver nogle hurtige replikker nogle gange.

”Jamen, tonen kan jo godt være lidt hård, men der er også meget, der kan gå galt, og det hele er glemt, når man kommer ind igen,” siger Morten Zacho.

Når han er færdig med sin uddannelse, er han ikke i tvivl om, at han skal fiske så længe, det overhovedet er muligt. ”Jeg vil jo bare gerne være på hawet, så mig kommer de til at bære fra borde,” siger han.

Så lyser han op i et stort grin: ”Og det er jo skipperne, der kører de store Mercedeser!”

Solopgang i Thyborøn

Photo:Destination Nordvestkysten

Solnedgang til havs gør noget ved en

Nichlas Møller på 23 år, der stammer fra Klinkby i Lemvig Kommune, er heller ikke i tvivl om, at han har fundet sin niche – selvom hans vej mod fiskerierhvervet heller ikke har været helt uproblematisk, fortæller han. Men også han har fundet sine ben på en anden af Thyborøns kuttere.

”Men nu ser jeg fremad efter, at jeg fik mulighed for at komme her,” siger han smilende.

Nichlas Møller har en uddannelse som smed, og han har også været på søfartsskole.

”Men kommerciel sejlads – det blev for kedeligt, og så er det jo skidegodt, at jeg også har en skipper, der er god til at lære fra sig, så jeg hele tiden får lov at prøve noget og tage ansvar,” siger han.

Men også mødet med de store åbne vidder på havet gør indtryk.

Det gør nemlig også noget ved humøret, selvtilliden og psyken at være på havet.

”Solopgang og solnedgang til havs. Det gør altså noget ved en. Så tænker man over, hvad man har været igennem, men man bliver også mindet om, at der er en chance for alle,” siger han eftertænksomt.

Han tøver ikke med at anbefale andre at søge ind i branchen.

”Der er helt sikkert en fremtid i fiskeriet, og der er gode penge i det – men man skal altså have lyst til at arbejde,” siger han – med et længselsfuldt blik ned mod havneområdet.

Thyborøn havn

Photo:Destination Nordvestkysten

De kalder os havets skraldemænd

En ting er, hvad der står på skoleskemaet, men tænker de over miljø, bæredygtighed og grøn energi, når kutteren stævner ud?

”Det gør vi da helt klar, og er du egentlig klar over, hvor meget skrald, vi får i nettene,” siger Nichlas.

”Der er nogen, der kalder os havets skraldemænd, og det er nok ikke helt forkert, for vi tager så meget vi kan med ind,” siger Morten.

”Det handler jo om ikke at overfiske, og hvis vi tænker os om, så er der masser af fisk derude,” siger Nichlas.

”Men de der udenlandske bomtrawlere!” De smadrer vores fiskeri, og de burde være helt forbudt.

”Men det kunne altså også være godt, hvis politikerne huskede, at vi altså skal have lov til at fange noget,” slutter Nichlas.

Harboørehabit eller flyverdragt

”En harboørehabit er altså ikke det samme som en flyverdragt.” ”Det er der faktisk af og til nogen, der tror når de kommer her.”

Det bliver sagt med et stort smil, for tonen på Fiskeriskolen er kærlig, men bestemt.

Sussi Jensen er uddannelseskonsulent hos Fiskeriskolen i Thyborøn. Lige nu er der fuld gang i undervisningen af de kommende erhvervsfiskere i den lave, røde murstensbygning, der rummer både undervisningslokaler og skolehjem, ligesom skolen har undervisningsskibet, Athene.

Uddannelsen til erhvervsfisker tager to år og veksler mellem tre skoleophold og tre praktikophold. Efter endt uddannelse står eleverne med Det Blå Bevis, der giver dem mulighed for at videreuddanne sig yderligere til for eksempel skibsfører.

Fiskeriskolen i Thyborøn

Photo:Destination Nordvestkysten

Nutidens fiskere tænker bæredygtigt

For de unge fiskere skal være klædt godt på, når de forlader skolebænken og starter deres praktikforløb i fiskerierhvervet, hvor de selv har medbestemmelse på, om de vil arbejde indenfor konsumfiskeri, industrifiskeri, muslingefiskeri, bundgarnsfiskeri, pelagiskfiskeri eller kystfiskeri.

Det betyder, at eleverne blandt andet modtager undervisning i sikkerhed til søs, fiskerilære, bødning, navigation, motorpasning, arbejdssikkerhed og radiolære, ligesom de bliver lært grundigt op i, hvad de skal gøre, hvis der er brand om bord eller skal yde førstehjælp.

Det er på mange måder en helt anderledes verden, de unge træder ind i, for fiskerierhvervet er i hastig udvikling.

”I gamle dage handlede det hele om kvantitet - om at lande så meget som muligt. I dag ved vi, at vejen frem for fiskeriet er bæredygtighed,” fortæller Sussi Jensen og fortsætter:

”Det fylder derfor også på skoleskemaet, og det er noget, eleverne går op i og bringer op, når de har hørt noget om kvoter, udenlandske bomtrawlere, der ødelægger havbunden eller overfiskeri,” fortæller Sussi Jensen.

Eleverne kan også være sikre på, at der venter et job og en praktikplads, fortæller Sussi Jensen:

”Erhvervet skriger på nye, og der er masser af praktikpladser,” fortæller Sussi Jensen. Hun er den, der har kontakten til skipperne, og som sørger for det rigtige match.

”Og det er selvfølgelig vigtigt, at eleverne viser skipper, at de kan og vil,” understreger hun.

Økonomisk er eleverne lidt bedre stillet end andre unge under uddannelse. De er nemlig sikret en god grundløn fra start, og de fleste af dem bor på det skolehjem, der er del af skolen.

Alle arbejdsgivere, der er medlem af Danmarks Fiskeriforening, kan få en elev. Fiskeriskolen uddanner ud over fiskere også ansatte på småfærger, bådførere, lodser, ansatte til beredskabstjenester, havmøller med mere.

Du kan læse mere om uddannelsen her: https://eucnordvest.dk/fiskeriskolen/

Skibe i Thyborøn

Photo:Destination Nordvestkysten

De er fiskere – men også del af turismeudviklingen

De to unge fiskere skriver sig – ganske uden at vide det- med deres respektfulde tilgang til havets ressourcer ind i turismeudviklingen.

Sådan konstaterer projektchef Belinda Brix Bertelsen

”Hos Destiantion Nordvestkysten arbejder vi løbende med at udvikle turismen, så vi sikrer en turisme, vi kan leve af og leve af hele året rundt. Derfor er det også fantastisk at se, hvordan næste generation af fiskere allerede mens de er under uddannelser har et forhold til både overfiskning og til at passe på havet, så det fortsat er muligt at fiske og sikre, at vi fortsat kan lande frisk fisk på vores kyst og dermed stadig bevare den del af vores DNA og den kernefortælling, der handler om fiskeri,” siger hun.

Follow:

VisitNordvestkysten © 2024
English